Sýrska opozícia: Vojenský zásah môže byť jediným riešením

22.02.2012 Celý región

Paríž/Moskva 22. februára (TASR) - Opozičná Sýrska národná rada (SNC) dospieva k názoru, že vojenská intervencia je jediným riešením takmer rok trvajúcej krízy v Sýrii, pri ktorej zahynuli tisíce ľudí. Novinárom v Paríži to dnes povedal jej popredná predstaviteľka.

\"Sme skutoční blízko k tomu, aby sme vnímali vojenskú intervenciu ako jediné riešenie. Sú dve zlá - vojenská intervencia, alebo zdĺhavá občianska vojna,\" vyhlásil Basma Kudmáníová.

SNC podľa nej navrhuje, aby Rusko, ktoré vetovalo rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN zameranú proti sýrskej vláde, pomohlo presvedčiť Damask, že musí zaručiť bezpečný prechod humanitárnym konvojom vezúcim pomoc pre civilistov.

Kudmáníová dodala, že SNC navrhuje vytvorenie koridorov z Libanonu do obkľúčeného mesta Homs, z Turecka do Idlibu a z Jordánska do mesta Dará. Rada bude tiež apelovať na Egypt, aby obmedzí prístup do Suezského prieplavu pre lode vezúce zbrane pre sýrsky režim.

Rusko dnes vyjadrilo podporu humanitárnemu prímeriu v Sýrii s tým, že sa v kontakte so sýrskymi úradmi, opozíciou i regionálnymi veľmocami snaží o zaistenie bezpečného prechodu humanitárnych konvojov.

Hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexander Lukaševič novinárom povedal, že Rusko podporuje výzvu Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) na to, aby v Sýrii umožnili poskytovanie pomoci obyvateľstvu každodenným dvojhodinovým prímerím.

Zopakoval tiež návrh Moskvy na to, aby OSN do Sýrie vyslala osobitného vyslanca s cieľom koordinovať dodávky humanitárnej pomoci.

Zdroj: Reuters, AP
 

Vyberte región